Jos puu kaatuu

  • kirjoittanut: Tuomo Lindholm
  • kuva: T.J.Watt (www.ifatreefallsfilm.com)

Savo-Karjalan luontopiirin Bio Niinivaara elokuvaillassa katsottiin eilen dokumentti radikaalista Earth Liberation Front -liikkeestä. Oscar-ehdokkuuden saanut Jos puu kaatuu (If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation) esitettiin YLE1 kanavalla maanantaina 19.3. ja on edelleen katsottavissa Areenassa. Suomen ensi-iltansa Jos puu kaatuu sai Docpoint festareilla, jossa Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius kävi sen katsomassa.

Yhdysvalloissa toiminut ELF radikalisoitui 90-luvun lopulla raaistuvan poliisiväkivallan ja epäonnistuneiden ympäristökampanjoiden seurauksena ja aloitti sarjan tuhopolttoja. Lopulta kovenevat otteet ajoivat paikallisen ympäristöliikkeen sisäisiin erimielisyyksiin ja epäonnistuneet iskut tekivät myös sen radikaaleinta laitaa edustaneesta ELF:stä lopun.

Dokkarissa epätoivoisiin tekoihin ryhtyneiden aktivistien ja tuhopolttoja tutkineiden poliisien haastattelujen kautta avautuu hämmästyttävän tasapuolinen kuva radikalisoitumisen motiiveista. Lopussa tutkintaa johtanut poliisi toteaakin ymmärtävänsä aktivistien tekoja, vaikka ei niitä hyväksy.

Mieleenpainuvin hetki elokuvassa oli vanhan metsurin haastattelu, jossa tämä toteaa etteivät ympäristöaktivistit ole radikaaleja vaatiessaan Yhdysvaltain metsistä jäljellä olevien viiden prosentin säästämistä vaan metsäteollisuus joka on hävittänyt niistä jo 95%.

Mainokset

One response to this post.

  1. Posted by Leo on 21.3.2012 at 11.36

    Mielenkiintoinen elokuva, vaikka ohjaus oli aika tökkö. Kannattaa katto, etenkin jos aihe kiinnostaa.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: